Rotary Vizyonu

Önce kendi içimizde, sonra yaşadığımız toplumlarda ve nihayetinde tüm dünyada kalıcı değişimi yaratmak üzere bir araya geldiğimiz ve harekete geçtiğimiz bir dünya hedefliyoruz.

Yapımız

Rotary, üç bölümden oluşur: Rotary'nin kalbinde Uluslararası Rotary ve Rotary Vakfı tarafından desteklenilen kulüplerimiz vardır.

Rotary kulüpleri, fikir alışverişi vapmak, bağlantılar oluşturmak ve harekete geçmeye adanmış bireyleri birararaya getirir.

Uluslararası Rotary, dünya çapında küresel programlar, kampanyalar ve girişimleri koordine ederek Rotary kulüpleri destekler.

Rotary Vakfı, Rotaryenlerin ve ortaklarımızın dünyanın dört bir yanındaki topluluklar için projelerini finanse etmek için cömert bağışlar kullanmaktadır. Bir kar amacı gütmeyen kuruluş olarak, Vakfın tüm fonları, daha iyi bir dünya vizyonumuzu paylaşan Rotaryenlerin ve arkadaşlarımızın gönüllü katkılarından gelir.

Rotary kulüpleri, Uluslararası Rotary ve Rotary Vakfı birlikte toplumlarımızda ve dünyanın her yerinde kalıcı iyileştirmeler yapmak için çalışırlar.

Vakfımız

1905 yılında kurulan Uluslararası Rotary (UR), zaman ilerledikçe, başarılı olması ve ayakta kalabilmesi için sağlam bir finansal desteğe ihtiyaç duymuştur. Bu ihtiyaç 1917 yılında UR’nin 6. Başkanı Arch C. Klump’ın gayreti ile “Rotary Bağış Fonu” adı ile yaşama geçmiş, 1928 yılında kurumsallaşarak “Rotary Vakfı” adı ile tüzel kişiliğe ulaşmıştır..

Kurulduğu 1917 yılındaki varlığı 26.50 dolarken, 1928 yılında bu varlık 5.000 USD’ye yükselmiştir. 2007 yılında Uluslararası Rotary Vakfı’nın aktif ve pasif toplamı Bir Milyar USD’nin üzerine çıkmıştır.

Bugün Rotary Organizasyonu’nun dünya çapındaki başarısını Uluslararası Rotary Vakfı’nın varlık ve finansal gücüne bağlamak yanlış olmaz.

Amaçları

o    Rotary’nin Amacını ve Misyonunu Gerçekleştirmek.

o    Dünyada Anlayış ve Barışı Sağlamak için çalışmak.

Programları

Uluslararası Rotary; Rotary’nin sürekliliğini sağlamak, kulüplerin güçlenmesini ve etkinliğini arttırmak için Uluslarası Rotary Vakfı’nın desteğini projelere yönledirecek programlar geliştirmiştir.

Uluslarası Rotary Vakfı’nın desteklediği program üst başlıkları şöyledir:

o    Polio ile mücadele

o    İnsani Yardımlar

o    Eğitim Programları

o    Dünya Barışı

Türkiye'de Rotary

The Rotarian Dergisi 1920 yılında Türkiye, 1930 yılında Atatürk ve Devrimleri hakkında iki ayrıntılı yazı yayınlandı. Türkiye'de Rotary kulüp kurulma çalışmaları 1928 yılına dayanır. Uluslararası Rotary, Orta Doğu ülkelerinde Rotary'i bireysel temaslarla tanıtmaktaydı.. Bu amaçla, "Rotary'nin Marco Polo'su" olarak tanınan James W. Davidson 1928 yılının Ağustos ayında ailesi ile birlikte Türkiye'ye geldi ve çeşitli girişimlerde bulundu. Davidson Dönemin İçişleri Bakanı Şükrü Kaya'yı ziyaret ederek Rotary ile ilgili bilgiler aktardı. Ancak o yılların koşullarında Rotary hareketine Türkiye'de öncülük edecek kimse çıkmadı. 

Türkiye’de Uluslararası Rotary’ye ilgi ancak 1950 – 1952 yıllarıda duyuldu. Ama Uluslararası Rotary’nin gazeteci yazar Falih Rıfkı Atay’a, gazeteci yazar Ahmet Emin Yalman’a, tarih profesörü Ahmet Şükrü Esmer’e, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Profesör Doktor Münci Kapani’ye yaptığı kulüp kurma teklifi hayata geçirilemedi. İçişleri Bakanlığı 'na Ankara' da bir Rotary kulübü kurmak için verilen dilekçeye; Rotary'nin yalnızca erkek üyelere özgü bir kuruluş olmasının "Anayasanın kadın ve erkek eşitliği ilkesine aykırılığı" nedeniyle "red" cevabı verildi.

Bu sonuçsuz girişimden bir süre sonra 1953 yılında, dönemin Uluslararası Rotary Başkanı J. Serratosa Cibils Lübnan, Mısır, Bahreyn, Arap Emirlikleri, Ürdün ve Kıbrıs'ı kapsayan 245. Bölgenin Guvernörü Augustin J. Catoni aracılığı ile Türkiye'de bir Rotary kulübü kurulması konusunu yeniden gündeme aldı. 

Catoni, Ankara'nın ünlü lokantası Karpiç'te bir yemek düzenledi ve yemeğe Ankara Rotary Kulübü'nün çekirdeğini oluşturacağına inandığı Türk ve yabancı iş adamlarını davet etti. Davet edilen iş adamları arasında Osmanlı Bankası 'nın Ankara Şube Müdürü Cevat Girin, PanAm Havayolları Türkiye Genel Müdürü Walter Pederson, Melih Çalıkkocaoğlu, ileride Tekfen'i kuracak olan genç mühendisler Feyyaz Berker, Necati Akçağlılar ve Nihat Gökyiğit de vardı.

Catoni, American Export Lines Ankara Şubesi müdürü olan ve ABD’de öğrenimi sırasında Rotary hakkında oldukça bilgi edinmiş olan Oğuzhan Koraltan’a Türkiye’de Rotary kulüpleri kurma önerisinde bulundu.

1953 yılında başlayan çalışmalar semeresini vererek ilk hazırlıklar yapıldı. Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın ABD’ne yaptığı resmi ziyaret esnasında, Uluslararası Rotary Başkanı J. Serratosa Cibils kendisiyle görüşerek Rotary hakkında bilgiler verdi.

1954 yılında Oğuzhan Koraltan, iş adamı Nail Avunduk ve Ankara Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Doçent Mukbil Özyörük’ten oluşan kurucu heyet tüm hazırlıkları tamamladı ve “Ankara Rotary Kulübü” kurularak ilk toplantısını 24 Mart 1954 günü Ankara Palas salonunda gerçekleştirdi.

Ankara’dan İstanbul’a nakil olan Oğuzhan Koraltan burada Rifat Bereket, İsmail Hakkı Kutbay, Kazım Taşkent, Eli Rosental, Hilmi Naili Barlo ile 8 Şubat 1956 tarihinde “İstanbul Rotary Kulübü”nü kurdu. İlk toplantısını İstanbul Hilton Otelinde yapan Kulüp 24 Temmuz 1957 tarihli Charter Belgesi ile Uluslararası Rotary üyeliğine kabul edildi. Berat 23 Aralık 1957 günü Uluslararası Rotary Başkan Yardımcısı Augustin J. Catoni tarafından Kulüp Başkanına verildi.

Türkiye’nin üçüncü kulübü olan “İzmir Rotary Kulübü” ilk toplantısını 9 Ocak 1962 günü yaptı ve 2 Mayıs 1963 tarihinde Charter Belgesini aldı. 

Türkiye’nin dördüncü kulübü, ilk toplantısını 12 Haziran 1963 günü Çelikpalas Otelinde yapan “Bursa Rotary Kulübü”dür.

Türkiye’de Rotary kulüpleri sayısı 1966 yılında 6’ya yükseldi. 1968 yılında “Türkiye Yönetim Müşavirliği”nin kurulması ile gelişme hızlandı. Kulüp sayısı 1968 yılında 8, 1970 yılında 11, 1972 yılında 14, 1974 yılında 16, 1976 yılında 22, 1978 yılında 30 oldu. On yıllık bu dönemde gelişme hızı yılda 2,4 kulüp olarak gerçekleşti.

1980 yılında Türkiye Uluslararası Rotary 243. Bölgesi kimliğini kazandı. Bundan sonra gelişme daha hızlı oldu. 1980 yılındaki 31 kulüp 1987 yılında 78 kulübe ulaştı. 

1988 yılında Türkiye iki bölgeye ayrıldı. Batı 242. Bölge ve Doğu 243. Bölge oldu. 1988 yılındaki 82 kulüp 1993 yılında 136 kulübe çıktı. 1993 yılında 242. Bölge 2420. Bölge olarak ve 243. Bölge 2430 Bölge olarak kodlandırıldı.

1994 yılında Türkiye üç bölgeye ayrıldı. İstanbul ve Marmara çevresi 2420. Bölge, Orta ve Doğu Anadolu 2430. Bölge ve Ege 2440. Bölge kodunu aldı. 1994 yılındaki 150 kulüp 2013 Haziran ayı itibariyle 234 kulübe ulaştı. 

2018 Haziran ayı itibariyle Türkiye’de ;

2420. Bölgede 82 Rotary Kulübü,

2430. Bölgede 93 Rotary Kulübü,

2440. Bölgede 64 Rotary Kulübü olmak üzere 239 Rotary Kulübü vardır ve toplam üye sayısı 6.080 Rotaryen dır.

Dünyada 1968 yılından itibaren kurulmaya başlayan Rotaract kulüplerinin Türkiye’deki ilki Çankaya Rotary Kulübünün sponsorluğunda ve Rtn. Melih Çalıkkocaoğlu’nun çalışmalarıyla “Çankaya Rotaract Kulübü” adı ile 1982 yılında kuruldu. 

Üyelik

Rotary üyeleri kulüplere davetiyeyle katılırlar. Dünya çevresindeki 35.000 kulüp ve çevrimiçi olarak bir araya gelen diğerleriyle Rotary, etkili olmak ve bugün bir farklılık yaratmaya başlamayı kolaylaştırıyor.

Neden bir Rotary Kulübü'ne Katılmalıyım?

Hemen hemen her ülkedeki kulüplerle 1.2 milyondan fazla üyemiz, farklı geçmişlerinin beslediği ve yeni fikirleri paylaşmak, uzmanlıkları kullanmak ve toplumları dönüştüren iyileştirmeler uygulamak için birleşirler.

Üyelerimiz, günümüzün en acil insani sorunlarına eğilen yerel projelerde ve uluslararası projelerde ortak olarak çalışırlar.

Üyelerimiz çalışmalarını Rotary kulübü toplantılarında ve etkinliklerinde şekillendirirler. Bu toplantıların size sağlayacağı avantajlar:

Yaşamları değiştirir. Toplumunuzun en büyük ihtiyaçlarını tartışmak ve bunlara çözümler üretmek üzere hareket etme şansına sahip olacaksınız.
Diğer hizmet tutkulu insanlarlarla bağlantı kurdurur. Rotary kulübü toplantıları, arkadaşlar ve komşularla bağlantıları güçlendirmek ve ömür boyu sürecek anlamlı bağlar kurmak için uygun bir yerdir.
Kendinize yatırım yaptırır. Birçok kulüp size kişisel ve mesleki olarak büyümenize yardımcı olmayı amaçlayan atölye çalışmaları, konferanslar, konuk konuşmacılar ve daha pek çok şey sunar.

Kimler Katılabilir?

Kendilerini bu güne getiren toplumlarına geri hizmet vermek isteyen insanları arıyoruz.

Rotary kulüpleri, üyelik yeterliliğindeki Rotaractor'ları, Rotary Barış Gönüllülerini ve Rotary ailesinin diğer üyelerini de kabul eder.

Üyelik Süreci

Her kulübün benzersiz bir kişiliği ve odaklandığı alanlar vardır. İlgi alanlarınıza, konumunuza ve müsat zamanlarınıza uyan bir kulüp bulmanıza yardımcı olabiliriz.

Katılmak İstiyorum
Bize kendiniz ve kulüpte ne aradığınız hakkında biraz bilgi verin. Bölgenizdeki yerel kulüpleri bulacağız ve ilgilendiğinizi iletmenizi sağlayacağız.

Kulüple Eşleşme
Tercihlerinize ve ilgi alanlarınıza göre, toplumunuzdaki Rotary liderleri size en uygun yerel kulüp ile eşleştirecekler.

Kulüple Temasa Geçme
Tercihlerinize ve ilgi alanlarınıza göre, toplumunuzdaki Rotary liderleri size en uygun yerel kulüp ile eşleştirecekler.

Katılmaya Davet
Şimdi siz ve yerel bir klüp birlikte biraz zaman geçirdiniz ve birbiriniz için iyi uyumlu olduğunuzu tespit ettiğinizde, katılmaya davet edileceksiniz. Her kulübün yeni üyelerin girişi için kendi yolları vardır; katılımda sizin için bir tören düzenleyebilirler.

Ben Bir Üyeyim!
Bir Rotary üyesi olarak yeni kulübünüze katılmanın tadını çıkarın. Bir komiteye katılın. Bir hizmet projesine başkanlık yapın. Bir sosyal etkinlik düzenleyin. liderlik edin ve yeni kulübünüze katkıda bulunun.

Rotary'ye Dahil Olmak İçin Diğer Yollar

Bir Rotary kulübüne katılmaya hazır değilseniz, gene de Rotary'de ve hayatımızı iyileştirmek için her yerde yaptığımız çalışmalara katılabilirsiniz. Gönüllü çalışmalar hakkında bilgi almak için yerel Rotary kulübünüze başvurun. Başlamanız için bazı öneriler aşağıda verilmiştir (Bu kaynaklar İngilizcedir):

Rotary Barış Gönüllüleri
Rotary Toplum Birlikleri
Rotary Dostluk Grupları
Rotary Yarının Liderlerini Arıyor (RYLA)
Rotary Gençlik Değişim
Yeni Nesiller Hizmet Değişim
Hibeler
Burslar

Hâlâ sorularınız var mı? İletişim sayfamızdan bize yazın.

Çeşitlilik, Eşitlik ve Kapsayıcılık

Rotary'nin Çeşitlilik, Eşitlik ve Kapsayıcılık Taahhüdü

Çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılığın (DEI) örneklenmesi ve kucaklanmasının Rotary'de yaptığımız her şeyin bir parçası olması gerektiğine inanıyoruz.

Bu ideale ulaştığımızdan emin olmak için, Yönetim Kurulumuz ve DEI Görev Gücümüz, 2019'da orijinal olarak kabul edilen DEI beyanını güçlendirmek için harekete geçti. Sonuç, çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık için yeni bir taahhüttür:

Rotary'de, insanların birleştiği ve kalıcı bir değişim yaratmak için harekete geçtiği bir dünya vizyonumuzu gerçekleştirmek için çeşitli, eşitlikçi ve kapsayıcı bir kültür geliştirmenin şart olduğunu anlıyoruz.

Çeşitliliğe değer veriyor ve yaş, etnik köken, ırk, renk, engellilik, öğrenme stili, din, inanç, sosyoekonomik durum, kültür, medeni durum, konuşulan diller, cinsiyet, cinsel yönelim ve cinsel kimlik açısından tüm geçmişlerden insanların katkılarını kutluyoruz. fikirler, düşünceler, değerler ve inançlardaki farklılıkların yanı sıra belirli gruplardan bireylerin üyelik, katılım ve liderlik konusunda tarihsel olarak engeller yaşadıklarını kabul ederek, her bir kişinin kaynaklara, fırsatlara, ağlara gerekli erişime sahip olması için, toplum ortaklıklarımız da dahil olmak üzere Rotary'nin tüm yönlerinde eşitliği ilerletmeyi taahhüt ediyoruz.

Tüm insanların, kendilerini benzersiz kılan görünür ve görünmez niteliklere sahip olduklarına inanırız ve her insanın değerli olduğunu ve ait olduğunu bildiği kapsayıcı bir kültür yaratmaya çalışırız.

Dürüstlük değerimiz doğrultusunda, kurum olarak DEI yolculuğumuzun neresinde olduğumuz konusunda dürüst ve şeffaf olmaya, öğrenmeye ve daha iyisini yapmaya devam etmeye kararlıyız.

Çankaya Rotary Kulübü Bilgilendirme Politikası

KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI HAKKINDA BİLGİLENDİRME

Çankaya Rotary Kulübü Derneği olarak, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“KVKK”) uyarınca; “Veri Sorumlusu” sıfatıyla, işleme amacı ile bağlantılı, sınırlı ve ölçülü olacak şekilde talep ettiğimiz ve tarafımızca paylaşılan kişisel verilerinizin yine işlenmelerini gerektiren amaç çerçevesinde;

Kaydedilecek, depolanacak, saklanacak, yeniden düzenlenecek, kanunen bu kişisel verileri talep etmeye yetkili olan kurumlar ile paylaşılacak, KVKK’nın öngördüğü hallerde ve koşullarda, yurtiçi veya yurtdışı üçüncü kişilere aktarılabilecek, devredilebilecek, sınıflandırılabilecek ve KVKK’da sayılan sair şekillerde işlenebilecek olduğunu bildiririz.

Kişisel verileriniz, başta kimlik bilgileri (ad, soyad, TC kimlik numarası, aile birey bilgileri vb.) olmak üzere, IP, adres ve telefon bilgileri, üyesi bulunulan kulüp, iş ile fotoğraf ve görüntü gibi bilgileri ifade etmektedir.

Kişisel verileriniz sözlü, yazılı veya elektronik ortamda; web sitemiz, e-posta veya sosyal medya mecraları gibi kanallar aracılığıyla toplanarak; Derneğimizin kuruluş amaçları doğrultusunda yürütülen iş ve işlemlerimizde kullanılmak üzere faaliyetlerimizin yerine getirilmesi, sürdürülebilmesi, geliştirilmesi, her türlü bildirimde bulunulması, tanzim edilen veya edilecek sözleşmelerin gereğinin yerine getirilmesi, güvenliğin sağlanması tarafınıza daha iyi ve daha güvenilir hizmet verilebilmesi ve hizmetin kesintisiz sürdürülebilmesi için KVKK’nın 5. ve 6. maddelerinde belirlenen şartlar ve amaçlar dâhilinde işlenmektedir.

Veriler yasal sürelere tabi olarak kendi veri tabanlarımızda tamamen ya da kısmen otomatik olan ya da herhangi bir kayıt sisteminin parçası olmak kaydıyla otomatik olmayan yollarla elde edilip kaydedilmekte, bulut ortamında ya da fiziki olarak muhafaza edilmektedir.

Toplanan tüm bilgiler hakkında KVKK’nın 11. maddesi gereği Dernek Merkezine şahsen veya ıslak imzalı dilekçeniz ile başvurarak kişisel verilerinizin;

  1. İşlenip işlenmediğini öğrenme,
  2. İşlenmişse bilgi talep etme,
  3. İşlenme amacını ve amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme,
  4. Yurtiçinde veya yurtdışında aktarıldığı 3. kişileri bilme,
  5. Eksik veya yanlış işlenmişse düzeltilmesini isteme,
  6. KVKK’nın 7. maddesinde öngörülen şartlar çerçevesinde silinmesini/yok edilmesini isteme,
  7. Aktarıldığı 3. kişilere yukarıda sayılan (e) ve (f) bentleri uyarınca yapılan işlemlerin bildirilmesini isteme,
  8. Münhasıran otomatik sistemler ile analiz edilmesi nedeniyle aleyhinize bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etme,
  9. Kanuna aykırı olarak işlenmesi sebebiyle zarara uğramanız hâlinde zararın giderilmesini talep etme hakkına sahipsiniz.

Başvurunuz, hangi hakkınızı kullanmayı talep ettiğinizi açık ve anlaşılır bir dille ifade etmeniz halinde, talebinizin niteliğine göre en kısa sürede ve en geç otuz gün içinde ücretsiz olarak sonuçlandırılır. Ancak, işlemin Derneğimiz için ayrıca bir maliyeti gerektirmesi hâlinde, Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından belirlenen tarifedeki ücret talep edilebilir.

Başvurunuz hakkında sizinle iletişime geçebilmemiz ve talep edilen bilgi hakkında sehven üçüncü kişilere bilgi verilmesini önlemek amacıyla, başvurunuzda kimlik ve adres bilgilerinizle birlikte kimliğinizi doğrulamaya yarar belgelerinde eklenmesi önem arz etmektedir.

Saygılarımızla
Çankaya Rotary Kulübü Derneği